Nechajte vzorky krmiva otestovať v laboratóriu Sano

Ak chcete naplno využiť zvyšujúcu sa úžitkovosť svojich dojníc alebo hovädzieho dobytka, plemenných prasníc alebo ošípaných na výkrm bez toho, aby ste obetovali stabilné zdravie zvierat, potrebujete vzorku krmiva. Vďaka poznatkom získaným zo vzoriek krmív je možné cielene nakupovať krmivá, prijímať a vyhodnocovať opatrenia na pestovanie krmív alebo rozhodnutia týkajúce sa manažmentu. Optimálne zloženie kŕmnej dávky na základe našich analýz krmív podporuje nielen zdravie a úžitkovosť zvierat, ale chráni aj životné prostredie a vašu peňaženku.


Prínosy a výhody analýzy v laboratóriu Sano

Informácie o úspešnosti silážovania
Cielené využívanie koncentrátov a minerálnych krmív
Optimalizácia kŕmnej dávky

 


Prehľad našich laboratórnych analýz

Vaša súprava na analýzu vzoriek.

Vyberte si ten správny balík z našej ponuky laboratórnych analýz a objednajte si súpravu vzoriek.

Rozsah analýz krmív a skúšobných metód

Analýzou krmiva môžeme zistiť obsah živín, vitamínov a minerálnych látok. Môžeme tiež poskytnúť ďalšie informácie o stráviteľnosti vlákniny a škrobu alebo o štruktúre fermentačných kyselín. Podrobne sa rozoberajú aj frakcie tukov, sacharidov a bielkovín. To umožňuje presné vyjadrenie o dodávke esenciálnych aminokyselín alebo synchronizácii v bachore.

V laboratóriu Sano analyzujeme vaše krmivo pomocou najmodernejších techník, ako je napríklad spektroskopia v blízkej infračervenej oblasti (NIR) alebo röntgenové žiarenie. V spolupráci s CVAS (Cumberland Valley Analytical Service) pracuje naše laboratórium podľa najnovšej normy: modelu CNCPS.

Presný obsah živín, minerálov a stopových prvkov
Analýza stráviteľnosti
Analýza štruktúry aminokyselín a mastných kyselín
Prečo CNCPS?

Presvedčte sa sami o našej analýze krmív podľa amerického modelu.

Od testov GPS až po analýzy trávnej senáže - takto analyzujeme vaše objemové a jadrové krmivá

Krmivo sa musí analyzovať vždy, keď je nová senáž pripravená na kŕmenie. Hodnoty z predchádzajúceho roka alebo dokonca štandardné hodnoty sú nespoľahlivé a kolíšu, najmä v rokoch s extrémnymi poveternostnými podmienkami.

Rozdielne poveternostné podmienky, extrémne počasie alebo opatrenia pri pestovaní plodín ovplyvňujú aj zložky obilia, repkového šrotu a podobne. Našou hlavnou prioritou je zabezpečiť, aby ste mohli využiť individuálne hodnoty ako základ pre zdravú, udržateľnú a hospodárnu kŕmnu dávku.

Preto sú v našom laboratóriu Sano možné nasledujúce základné, energetické a bielkovinové analýzy krmív:

  • Seno
  • Trávna senáž
  • Ďatelinová (trávna) senáž
  • Čerstvá tráva
  • Kukuričná siláž
  • Obilná siláž / senáž celých plodín (GPS)
  • Lucernová senáž a lucernové seno
  • Cukrovarské výlisky
  • Siláž z ciroku a prosa
  • Slama
  • Mokrá kukurica
  • Siláž zo strukovín (fazuľa, hrach, sója)
  • Energetické krmivo, napr. obilniny
  • Bielkovinové krmivo, napr. poľná fazuľa
  • Vedľajšie produkty mlynárstva, napr. obilné výpalky
  • Vedľajšie produkty pivovaru a liehovaru, napr. pivovarské zrno
  • Mliečne suroviny, napr. sušené odstredené mlieko
  • Vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu, napr. rybia múčka


Prehľad súčastí laboratórnej správy Sano

Laboratórna správa obsahuje veľa rôznych skratiek a hodnôt. To poskytuje poľnohospodárom a poradcom dobrý nástroj pre optimalizáciu kŕmnych dávok a predikciu úžitkovosti. Tu nájdete jednoducho vysvetlené najdôležitejšie inovatívne parametre a merné jednotky zo Sano laboratórnej správy. Budete tak priamo vedieť, čo sa vo Vašom krmive nachádza.

  • Hrubý proteín (XP): Predstavuje bielkoviny na základe celkového obsahu dusíka vo vzorke. Okrem čistého proteínu obsahuje aj nebielkovinový dusík.
  • Amónne ekvivalenty XP: Udáva podiel amoniaku v surovej bielkovine. Príliš vysoké hodnoty môžu ukazovať na rozklad bielkovín v jame, napr. klostrídiami.
  • ADF: Kyslá detergentná vláknina. Zložky vlákniny, ktoré nemožno rozpustiť v kyslom roztoku detergentu. Prevažne lignín.
  • aNDF: Neutrálne detergentná vláknina. Zložky vlákniny, ktoré nie sú rozpustné v neutrálnom roztoku detergentu. Patria medzi ne hemicelulóza, celulóza a lignín.
  • Stráviteľnosť NDF: Podiel vlákninových zložiek NDF, ktoré krava strávi za stanovenú dobu.
  • uNDF: Podiel vlákninových zložiek NDF, ktoré nemôžu byť strávené počas stanovenej doby. Tvorí protipól stráviteľnosti NDF.
  • Cukor (rozpustný v etanole a vo vode): Percento cukru, ktoré sa rozpúšťa vo vode alebo v 80%nom roztoku etanolu.
  • Škrob: obsah škrobu vo vzorke.
  • Stráviteľnosť škrobu: rýchlosť rozkladu škrobu u zvieraťa.

V priebehu skladovania kukuričnej siláže sa mení stráviteľnosť škrobu obsiahnutého v kukurici. To má vplyv na výber doplnkového krmiva. Pomocou analýzy krmiva CNCPS dokážete krmivo cielene použiť.

  • Prchavé mastné kyseliny: Vznikajú pri rozklade sacharidov počas silážovania. Používajú sa na hodnotenie kvality procesu silážovania.
  • Kyselina mliečna: Vzniká rozkladom sacharidov počas silážovania.
  • Kyselina octová: Vysoký obsah v dôsledku dlhého skladovania na poli, dlhej doby plnenia a príliš pomalého okysľovania.
  • Kyselina maslová: Vzniká v dôsledku príliš vlhkej, kontaminovanej siláže, nízkeho obsahu cukru a/alebo nedostatočného množstva baktérií mliečneho kvasenia. Tvorené klostridiami.
  • 1,2 Propandiol: Propylénglykol. Tvorený heterofermentatívnymi baktériami mliečneho kvasenia.
  • Aminokyseliny - absolútna: Absolútny obsah esenciálnych, semiesenciálnych a neesenciálnych aminokyselín vo vzorke.
  • Aminokyseliny - ideálna stráviteľnosť: Podiel jednotlivých esenciálnych, semiesenciálnych a neesenciálnych aminokyselín, ktoré je možné stráviť v tenkom čreve (ileu). Druhovo špecifické pre ošípané a hydinu.
  • Výsledky analýzy NIRS: Hladiny hrubých živín vo vzorke.
  • Fosfáty (P2O5): Celkový obsah fosfátov vo vzorke. Možno použiť na bilanciu toku materiálu.
  • Dusík (N): Celkový obsah dusíka vo vzorke. Možno použiť na bilanciu materiálového toku.
  • Energetické hodnotenie: Energetické hodnotenie vzorky konkrétne pre prasnice, ošípané vo výkrme, hydinu a prežúvavce.