Čo je CNCPS? Zjednodušené vysvetlenie Cornellovho systému
CNCPS (Cornell Net Carbohydrate and Protein System) je model výpočtu kŕmnej dávky vyvinutý na Cornellovej univerzite v USA, ktorý presne predpovedá úžitkovosť, účinnosť krmiva, udržateľnosť a ziskovosť na základe parametrov zvierat, životného prostredia a krmiva. Je to model, ktorý analyzuje nielen chemické, ale aj dynamické vlastnosti krmív, založený na osvedčenej Weenderovej a Van Soestovej detergentnej analýze a rozšírený o podrobné skúmanie tráviacich procesov v bachore.
Pri analýze krmív a výpočte kŕmnej dávky sa zohľadňujú požiadavky zvierat a situácia v zásobovaní: príjem krmiva, fermentácia bielkovín a sacharidov v bachore, procesy trávenia a vstrebávania v čreve, potreba živín a vylučovanie, ako aj chovateľské, úžitkové a environmentálne vplyvy.
"To, ako sa živiny správajú v organizme, možno určiť dvoma parametrami: na jednej strane stráviteľnosťou, t. j. rozložiteľnosťou živín v bachore, a na druhej strane rýchlosťou prechodu. Na presnejšie vyjadrenie stráviteľnosti určitých živín model CNCPS definuje frakcie bielkovín, tukov a sacharidov. Kategorizuje frakcie živín podľa rozpustnosti a dostupnosti v bachore alebo tenkom čreve. Osobitná pozornosť sa venuje stráviteľnosti vlákniny a škrobu. Analýza krmív CNCPS presne ukazuje, ktoré živiny obsiahnuté v základnom krmive sú skutočne dostupné a využiteľné zvieraťom."
Analýza krmív CNCPS - prehľad výhod
Údaje získané z analýzy krmív CNCPS sa zadávajú do špeciálnych programov na výpočet dávok CNCPS. Poradcovia spoločnosti Sano používajú tieto programy na navrhovanie najlepších možných kŕmnych dávok.
- Poskytnutie ideálnej aminokyselinovej štruktúry kravám podľa ich potrieb im umožňuje ušetriť surové bielkoviny. Model CNCPS zobrazuje množstvo aminokyselín, ktoré sú pre zviera k dispozícii vo vypočítanej kŕmnej dávke. To umožňuje šetriť na objemových krmivách a optimalizovať kŕmnu dávku bez GMO.
- V systéme CNCPS je uložený čiastočný model mastných kyselín, ktorý umožňuje optimálny vzorec mastných kyselín na cielenú optimalizáciu zdravia zvierat, plodnosti a zložiek mlieka.
- Environmentálne predpisy pre poľnohospodárstvo sa neustále sprísňujú. V dôsledku toho sa kladie čoraz väčší dôraz na minimalizáciu emisií živín. Vďaka CNCPS možno živiny efektívne využívať, a tým výrazne znížiť ich vypúšťanie do životného prostredia.
- Len nákladovo efektívne farmy môžu vytvárať dlhodobé zisky. Model CNCPS zohľadňuje maximálny príjem z produkcie mlieka znížený o náklady na krmivo, IOFC (príjem nad náklady na krmivo).
- Model CNCPS umožňuje dostať metabolické ochorenia pod kontrolu už v ranom štádiu. Program spája metabolické korelácie s údajmi špecifickými pre stádo, ako je telesná kondícia, interval otelenia alebo vek pri prvom otelení, aby sa zameral na zdravie stáda.
- Ak vypočítaný príjem DM nezodpovedá skutočnému príjmu, je ťažké dosiahnuť vopred stanovené výkonnostné ciele. CNCPS zhromažďuje rozsiahle údaje o zvieratách a krmivách. To znamená, že vypočítaný príjem DM je veľmi blízky optimálnemu výsledku.
- Vďaka hĺbkovým analýzam krmiva a zahrnutiu údajov špecifických pre jednotlivé skupiny umožňuje CNCPS presné kŕmenie v závislosti od životnej a výkonnostnej fázy.
Analýza krmív CNCPS a príslušný program CNCPS pomáhajú zamerať sa na potenciál každého podniku a presnejšie navrhnúť výživu zvierat. Vďaka znalosti stráviteľnosti vlákniny, bielkovín, tukov a škrobu je možné navrhovať kŕmne dávky, ktoré sú blízke skutočným požiadavkám, pravidelne ich revidovať a prispôsobovať aktuálnym podmienkam a spätnej väzbe od zvierat.
Živiny v CNCPS
- Sacharidy a vláknina v CNCPS
- Tuky / mastné kyseliny v CNCPS
- Bielkoviny/aminokyseliny v CNCPS
- Škrob v CNCPS
Sacharidy a vláknina v CNCPS
CNCPS rozdeľuje sacharidy na frakcie A, B a C v závislosti od rýchlosti rozkladu: frakcia A obsahuje ľahko dostupné a stráviteľné sacharidy, ako je cukor. Hemicelulóza, celulóza a lignín tvoria spolu približne jednu tretinu poskytovanej dávky. Hemicelulóza a celulóza ako „pomaly“ stráviteľné kostrové látky sú súčasťou frakcie B. Lignín je pre prežúvavce tiež nestráviteľný a tvorí frakciu C.
Okrem absolútneho obsahu NDF v krmive je dôležité aj to, ako dobre a rýchlo dokáže krava využiť vlákninové zložky. To sa zisťuje pomocou analýzy stráviteľnosti NDF. Analýza určuje stráviteľnosť NDF po 12, 30, 120 a 240 hodinách. To umožňuje rozdeliť frakciu vlákniny na rýchlo, pomaly a nestráviteľne stráviteľné frakcie. Množstvo rýchlo stráviteľnej vlákniny v krmive má v konečnom dôsledku veľký vplyv na zloženie kŕmnej dávky.
Stráviteľnosť NDF sa zvyšuje so zvyšujúcim sa časom skladovania trávovej a kukuričnej siláže. Preto je potrebné v pravidelných intervaloch analyzovať základné krmivo.
Tuky / mastné kyseliny v CNCPS
CNCPS rozdeľuje sacharidy na frakcie A, B a C v závislosti od rýchlosti rozkladu: frakcia A obsahuje ľahko dostupné a stráviteľné sacharidy, ako je cukor. Hemicelulóza, celulóza a lignín tvoria spolu približne jednu tretinu poskytovanej dávky. Hemicelulóza a celulóza ako „pomaly“ stráviteľné kostrové látky sú súčasťou frakcie B. Lignín je pre prežúvavce tiež nestráviteľný a tvorí frakciu C.
Okrem absolútneho obsahu NDF v krmive je dôležité aj to, ako dobre a rýchlo dokáže krava využiť vlákninové zložky. To sa zisťuje pomocou analýzy stráviteľnosti NDF. Analýza určuje stráviteľnosť NDF po 12, 30, 120 a 240 hodinách. To umožňuje rozdeliť frakciu vlákniny na rýchlo, pomaly a nestráviteľne stráviteľné frakcie. Množstvo rýchlo stráviteľnej vlákniny v krmive má v konečnom dôsledku veľký vplyv na zloženie kŕmnej dávky.
Stráviteľnosť NDF sa zvyšuje so zvyšujúcim sa časom skladovania trávovej a kukuričnej siláže. Preto je potrebné v pravidelných intervaloch analyzovať základné krmivo.
Bielkoviny/aminokyseliny v CNCPS
CNCPS nielenže rozlišuje medzi bielkovinami rozložiteľnými v bachore a bielkovinami odolnými voči bachoru, ale tiež rozdeľuje bielkoviny do piatich frakcií podľa ich chemickej štruktúry a stráviteľnosti v tráviacom trakte: A1, A2, B1, B2 a C. To umožňuje predpovedať, koľko bielkovín bude v danom čase k dispozícii v bachore alebo čreve.
Okrem absolútneho obsahu hrubých bielkovín sa v CNCPS analyzuje aj ich využitie v tráviacom trakte a zloženie aminokyselín. To umožňuje cielenejšie využitie bielkovinových krmív, zvýšenie účinnosti dusíka a minimalizáciu vylučovania vo výkaloch a moči. Okrem toho možno do krmiva špecificky zaradiť aminokyseliny chránené bachorom, aby sa účinne využili ich pozitívne účinky na zdravie a úžitkovosť zvierat.
Škrob v CNCPS
Je dôležité vedieť, koľko škrobu sa v priebehu času premení v bachore a ako sa stabilný škrob využije v tenkom čreve. Program CNCPS na výpočet kŕmnej dávky obsahuje model bachora. Poskytuje veľmi presné znázornenie metabolických procesov v kravách, a tak predpovedá premenu prijatého škrobu v tráviacom trakte. Analýza CNCPS poskytuje údaje o stráviteľnosti škrobu v bachore za definované časové obdobie a určuje jeho prechod zvieraťom, ako aj straty škrobu vo výkaloch. To znamená, že chovateľ vie, ako sa škrob prijatý kravou využije pred kŕmením. To umožňuje kŕmiť kravu presne podľa potreby. Znižujú sa nadbytočné a metabolické riziká a znižujú sa straty živín výkalmi.
Analýzy laboratória Sano CNCPS ukazujú, že stráviteľnosť škrobu obsiahnutého v siláži sa časom zvyšuje. Na zabezpečenie zdravých a v bachore synchronizovaných kŕmnych dávok počas celého kŕmneho roka by sa mali v pravidelných intervaloch odoberať vzorky kukuričnej siláže a podľa nich upravovať kŕmne dávky. To umožňuje poľnohospodárovi efektívne využívať energetické krmivo pre zdravie a úžitkovosť zvierat.
Jednotlivé časti laboratórnej správy Sano v skratke
Laboratórna správa obsahuje množstvo rôznych skratiek a hodnôt. To poskytuje poľnohospodárom a poradcom dobrý nástroj na optimalizáciu kŕmnych dávok a predpovedanie úžitkovosti. Tu nájdete jednoducho a zrozumiteľne vysvetlené najdôležitejšie inovatívne parametre a merné jednotky z laboratórnej správy Sano. Takže ihneď viete, čo sa nachádza vo vašom krmive.
- Hrubý proteín (XP): Predstavuje bielkoviny na základe celkového obsahu dusíka vo vzorke. Okrem čistého proteínu obsahuje aj nebielkovinový dusík.
- Amónne ekvivalenty XP: Udáva podiel amoniaku v surovej bielkovine. Príliš vysoké hodnoty môžu ukazovať na rozklad bielkovín v jame, napr. klostrídiami.
- ADF: Kyslá detergentná vláknina. Zložky vlákniny, ktoré nemožno rozpustiť v kyslom roztoku detergentu. Prevažne lignín.
- aNDF: Neutrálne detergentná vláknina. Zložky vlákniny, ktoré nie sú rozpustné v neutrálnom roztoku detergentu. Patria medzi ne hemicelulóza, celulóza a lignín.
- Stráviteľnosť NDF: Podiel vlákninových zložiek NDF, ktoré krava strávia za stanovenú dobu.
- uNDF: Podiel vlákninových zložiek NDF, ktoré nemôžu byť strávené počas stanovenej doby. Tvorí protipól stráviteľnosti NDF.
- Cukor (rozpustný v etanole a vo vode): Percento cukru, ktoré sa rozpúšťa vo vode alebo v 80%nom roztoku etanolu.
- Škrob: obsah škrobu vo vzorke.
- Stráviteľnosť škrobu: rýchlosť rozkladu škrobu u zvieraťa.
V priebehu skladovania kukuričnej siláže sa mení stráviteľnosť škrobu obsiahnutého v kukurici. To má vplyv na výber doplnkového krmiva. Pomocou analýzy krmiva CNCPS dokážete krmivo cielene použiť.
- Prchavé mastné kyseliny: Vznikajú pri rozklade sacharidov počas silážovania. Používajú sa na hodnotenie kvality procesu silážovania.
- Kyselina mliečna: Vzniká rozkladom sacharidov počas silážovania.
- Kyselina octová: Vysoký obsah v dôsledku dlhého skladovania na poli, dlhej doby plnenia a príliš pomalého okysľovania.
- Kyselina maslová: Vzniká v dôsledku príliš vlhkej, kontaminovanej siláže, nízkeho obsahu cukru a/alebo nedostatočného množstva baktérií mliečneho kvasenia. Tvorené klostridiami.
- 1,2 Propandiol: Propylénglykol. Tvorený heterofermentatívnymi baktériami mliečneho kvasenia.
- Aminokyseliny - absolútna: Absolútny obsah esenciálnych, semiesenciálnych a neesenciálnych aminokyselín vo vzorke.
- Aminokyseliny - ideálna stráviteľnosť: Podiel jednotlivých esenciálnych, semiesenciálnych a neesenciálnych aminokyselín, ktoré je možné stráviť v tenkom čreve (ileu). Druhovo špecifické pre ošípané a hydinu.
- Výsledky analýzy NIRS: Hladiny hrubých živín vo vzorke.
- Fosfáty (P2O5): Celkový obsah fosfátov vo vzorke. Možno použiť na bilanciu toku materiálu.
- Dusík (N): Celkový obsah dusíka vo vzorke. Možno použiť na bilanciu materiálového toku.
- Energetické hodnotenie: Energetické hodnotenie vzorky konkrétne pre prasnice, ošípané vo výkrme, hydinu a prežúvavce.